17 Ekim 2016 Pazartesi

Indie Pazartesi: hyukoh

Dört 93'lü gençten oluşan hyukoh son zamanların en dikkat çeken indie gruplarından birisi. Kazınmış saçları ve dövmeleriyle, hyukoh'un fikir babası, söz yazarı ve vokalisti Oh Hyuk, görünüşüyle tezat yaratan sesi ve müziğiyle dinleyenleri içsel bir yolculuğa davet ederken ona bassta Im Dong Gun, gitarda Lim Hyun Jae, davullarda Lee In Woo eşlik ediyor.

hyukoh dinleyicilerle 2014'te ilk albümü "20" ile tanıştı. İlk başta Oh Hyuk tarafından solo bir proje olarak başlayan grup, ilk albümün çıkışının ardından diğer üyelerin de katılmasıyla bugünkü halini aldı. Infinite Challenge programına katılmalarıyla isimlerini geniş kitlelerine duyuran grubun, kaliteli müzikleri sayesinde ikinci albümleri "22" müzik listelerinin üst sıralarında kendisine yer edinmeyi başardı.

Şu sıralar üçüncü ve ilk tam uzunlukta albümleri olan "23" üzerinde çalışan grup, müziklerinin türü hakkında fikir birliğine ulaşabilmiş değil. O yüzden herhangi bir etiket yapıştırmak yerine içlerinden gelen müziği yapmaya odaklanmayı tercih ediyorlar. Oh Hyuk, uzun yıllar İngiliz müziği dinlediği için kaçınılmaz olarak müziğinde etkisi olduğunu belirtip; ayrıca Earth, Wind & Fire, John Mayer, The Whitest Boy Alive ve (benim de müziğine bayıldığım) Kings of Convenience'ın Erlend Øye'unu da ilham kaynakları arasında sayıyor.



Şarkı önerilerine gelecek olursak, "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" ve "The Science of Sleep" filmlerinden tanıdığımız yönetmen Michel Gondry'ye ithafen yazılmış Gondry, mutlaka dinlenmesi gerekenlerden. Klibi de bir Gondry filminden çıkmışçasına rüya ve gerçekliğin bulanıklaştığı beş dakikalık bir kaçış gibi... hyukoh'un ilk dinlediğim şarkısı ve bana kalırsa en başarılı işlerinden biri. 


Oh Hyuk'un pandaların çiftleşmeye isteksizlikleri nedeniyle soylarının tükenmek üzere olması ile ilgili okuduğu bir makalenin ardından, insanları saran bitkinlik, bıkmışlık ve isteksizlik üstüne yazdığı Panda Bear yüksek temposunun içinde hüzün saklayan bir parça.

Bir başka dikkat çeken parça da Infinite Challange ile ünlenen WI ING WI ING. 2015'te Naver'da En Çok İndirilen Şarkı ödülü alan WI ING WI ING, grubun en popüler şarkılarından birisi. Aynı şekilde 2016'da 13. Kore Müzik Ödülleri'nde En İyi Modern Rock Şarkısı ödülünü kazanan (ve Yılın Şarkısı ödülüne de aday olmuş olan) Comes and Goes da kesinlikle inanılmaz keyifli.

Oh Hyuk'un uzun yıllar yaşadığı Çin'den Kore'ye taşındığında aniden değişen çevresindeki insan ilişkilerine değindiği Hooka benim bir başka favorim. Özellikle gitarlar pek hoş.




Oh Hyuk, hyukoh'un yanısıra OHHYUK adı altında solo işler de çıkarıyor. Eğer K-Indie ile haşır neşir olmadığınız halde sesi tanıdık geldiyse muhtemelen Reply 1988'in soundtracki için söylediği Lee Moon Se'nin A Little Girl şarkısının coverını dinlediğiniz içindir.

Son olarak da Gondry'nin PRIMARY ve her işine bayıldığım Lim Kim ile beraber yeniden yorumlanmış versiyonunu mutlaka dinleyin. Orijinalinden çok farklı bir havası olmasına rağmen yine de olağanüstü.



Eğer hyukoh'u desteklemek istiyorsanız albümlerine iTunes'dan çok uygun fiyatlara sahip olabilirsiniz. Özellikle K-pop endüstrisi gibi bir devin altında varlıklarını sürdürmeye çalıştıkları için K-Indie gruplarının albümlerini almak müziklerinin devamlılığı konusunda kritik bir rol oynuyor. Eğer öyle ya da böyle albüm alacak durumda değilseniz de Spotify'dan albümlerine ulaşabilirsiniz.

iTunes'da hyukoh
Spotify'da hyukoh

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder